Investigation into the provenance of museum collections in connection with the theft, confiscation and sale of objects under duress between 1933 and 1945.

menu Skip over navigation | Sla menu over

Voormalig onderzoek 1940 1948

to museum page

The following information (reaction museum) was published in 1999 in the report titled Rapport Museale Verwervingen 1940-1948, which fell under the responsibility of a different committee. The paper-based report is available only in Dutch and is published on this website. Accordingly, the information given below is also in Dutch.

Reaction Museum

Het museum meldt dat het geen bijdrage kan leveren aan het project Museale Verwervingen 1940-1948, aangezien het niet beschikt over gegevens waaruit kan blijken of er in de genoemde periode voorwerpen zijn verworven. Inventariskaarten of aanwinstenboeken uit deze periode zijn op Slot Loevestein niet aanwezig.

De registratie van de collectie is pas met het Deltaplan Cultuurbehoud serieus aangepakt door de inmiddels opgeheven Rijksdienst Kastelenbeheer. Basale gegevens zijn ingevoerd, maar met name van de reeds lang aanwezige voorwerpen is niet altijd bekend wanneer en hoe ze verworven zijn.

Het museum wijst erop, dat het beheer over het Kasteel in de periode 1940-1948 onder de verantwoordelijkheid viel van de (opvolger van) het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.