Kröller-Müller Museum
Onderzoeksresultaten
Dit museum heeft 2 objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.
Resultaat van dit onderzoek
Het museum laat weten dat alle verwervingen van 1933-1940 en na 1948 zijn nagelopen, waarbij een groot gedeelte een heldere en betrouwbare herkomst liet zien. Voor de overige werken werden, naast de bestudering van de interne bronnen zoals het registratiesysteem, aankoopdocumentatie en jaarverslagen, de werken zelf bekeken op etiketten of andere kenmerken. Ook tentoonstellings- en veilingcatalogi werden voor het onderzoek gebruikt. Het vervolgonderzoek vond onder andere plaats in het RKD, waar naast de beelddocumentatie ook archieven van kunsthandels werden gecheckt. Ook het archief van de SNK is ingezien. Van sommige objecten kon de herkomstgeschiedenis worden aangevuld.
Op grond van het onderzoek meldt het museum twee schilderijen met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.
- Isaac Israels, Café-chantant in de Nes te Amsterdam werd in 1949 door het museum aangekocht. Het werd in 1943 geveild bij het Amsterdamse veilinghuis Paul Brandt. Niet bekend is aan wie het schilderij daarvoor toebehoorde.
- G. Breitner, Doorbraak voor de bouw van de Maison de la Bourse werd in 1943 geveild bij Frederik Muller. Niet bekend is wie de inbrenger op deze veiling was.
Informatie uit eerder onderzoek (Rapport Museale verwervingen 1940-1948)
Het museum heeft herkomstonderzoek verricht naar de verwervingen in 1940-1948 en vermeldde destijds naar aanleiding daarvan enkele punten van aandacht. Een van de punten betrof het zogenaamde zes-ton-fonds, het bedrag dat het museum voor de drie schilderijen ontving, die in opdracht van Hermann Göring naar Duitsland werden overgebracht. Uit het desbetreffende fonds werden tussen 1941 en 1944 vele aankopen gedaan, zoals een werk van Corot dat enkele jaren geleden aan de erven Behrens gerestitueerd werd. Het in 1946 verworven schilderij van de joodse kunstenares Else Berg, die tijdens de oorlog is omgebracht, is medio 2000 aan de erven overgedragen.
In het huidige onderzoek is met de kennis en de mogelijkheden van nu geprobeerd meer helderheid te krijgen over de herkomstgeschiedenis van de werken die destijds werden verworven. Er zijn geen gegevens boven tafel gekomen die leiden tot een ander inzicht dan dat in 1999 in het rapport is vermeld. Dat betekent dat hier en daar nog steeds vraagtekens zijn in de herkomstgeschiedenis. Naar de aankopen uit het zes-ton-fonds zal daarom nog verder onderzoek gedaan worden.
Bekijk de reactie van het Kroller Muller Museum in het rapport Museale verwervingen 1940-1948 dat verscheen in 1999 naar aanleiding van het eerdere museumonderzoek.
Over dit museum en de collectie
De verzameling van het Kröller-Müller Museum bestaat voornamelijk uit 19e en 20e-eeuwse beeldende kunst. Centraal staat de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh. Ook Picasso, Renoir, Monet, Mondriaan en andere toonaangevende kunstenaars zijn met belangrijke schilderijen vertegenwoordigd. De beeldentuin, die vanaf 1961 een belangrijk onderdeel vormt, geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de beeldhouwkunst vanaf de 19e eeuw tot heden.
Objecten

Café-chantant in de Nes te Amsterdam
- Kunstenaar/ Vervaardiger
- Isaac Israels
- Titel
- Café-chantant in de Nes te Amsterdam
- Jaartal
- Circa 1893
- Techniek
- Olieverf op doek
- Afmetingen
- 91,5 x 106,5 cm
- Inventarisnummer
- KM110.986
- Categorie
- Schilderijen
- Museum
- Kröller-Müller Museum
Onderzoeksresultaten
Conclusie
Het is onbekend wie het schilderij in 1943 bij veilinghuis Paul Brandt te Amsterdam ter veiling bracht en wie voordien de eigenaar...

Doorbraak voor de bouw van Maison de la Bourse
- Kunstenaar/ Vervaardiger
- George Hendrik Breitner
- Titel
- Doorbraak voor de bouw van Maison de la Bourse
- Jaartal
- 1902-1903
- Techniek
- Olieverf op papier op paneel
- Afmetingen
- 40,5 x 33 cm
- Inventarisnummer
- KM100.287
- Categorie
- Schilderijen
- Museum
- Kröller-Müller Museum
Onderzoeksresultaten
Conclusie
Het is onbekend wie de eigenaar in 1943 bij veilinghuis Frederik Muller heeft ingebracht en wie voordien de eigenaar...