Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

De Looierij

naar museumoverzicht

De Looierij

Kerkstraat 33 5101 BB Dongen www.delooierij.nl

Onderzoeksresultaten

Dit museum heeft geen objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.

Resultaat van dit onderzoek

De Looierij, voorheen het Dongha Museum, meldt geen objecten met een problematische herkomst te hebben aangetroffen. Dit concludeert het museum na raadpleging van het registratiesysteem. De elektrische deelcollectie is grotendeels afkomstig uit een particuliere verzameling die door het museum werd overgenomen. Het is niet bekend waar deze particulier de objecten heeft gekocht. De overige elektrische objecten zijn alle geschonken. De rapportage maakt duidelijk dat de collectie nauwelijks objecten omvat die in aanmerking komen voor het onderzoek.

Informatie uit eerder onderzoek (Rapport Museale verwervingen 1940-1948)

In 1999 nam het museum niet deel aan het onderzoek naar de periode 1940-1948. In de huidige rapportage meldt het museum dat ook in deze periode geen objecten verworven werden met een problematische herkomstgeschiedenis.

Over dit museum en de collectie

Het museum is gevestigd in een oude leerlooierij en belicht het looiproces en het sociale leven van de looiers. Ook wordt de geschiedenis van het Brabantse dorp Dongen en zijn omgeving verteld. Daarnaast bezit het museum een verzameling elektrische objecten, voornamelijk huishoudelijke uit de periode 1850-1960 en een collectie archeologische voorwerpen afkomstig van opgravingen bij een naburig kasteel.