Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Dubrovnik

naar museum

Dubrovnik

Dubrovnik

Kunstenaar/ Vervaardiger
Mommie Schwarz
Titel
Dubrovnik
Jaartal
z.j.
Techniek
zwart en rood krijt op papier
Afmetingen
27,2 x 20 cm
Inventarisnummer
01407
Categorie
Tekeningen

Museum

Kranenburgh, Culturele Buitenplaats in Bergen

Conclusie 

Het is onbekend van wie de gemeente Bergen deze 133 tekeningen heeft verworven in 1969. Ook is onbekend hoe deze tekeningen uit het bezit van Schwarz zijn geraakt.

Toelichting

De tekening ‘Dubrovnik’is één van de 133 reisschetsen/tekeningen van verschillend formaat en een ets van Samuel (roepnaam: Mommie) Schwarz in de collectie van Museum Kranenburgh (Op aanvraag zijn de andere tekeningen te bekijken).

Ze zijn in 1969 door de Gemeente verworven en in het archief is een notitie aangetroffen waarop staat dat ze voor een bedrag van fl. 600,- zijn aangekocht. Niet vermeld is van wie of waarom de gemeente deze werken heeft gekocht.

De joodse kunstenaar Mommie Schwarz (Zutphen, 28 juli 1876 – Auschwitz, 19 november 1942) is tijdens de oorlog slachtoffer geworden van de jodenvervolging. Samen met de joods Duitse Else Berg vormde hij een kunstenaarsechtpaar. Zij vestigden zich in 1910 in Amsterdam en verbleven langere perioden in Schoorl en Bergen. Het werk van Schwarz wordt tot de ‘Bergense school’ gerekend. Ook maakten zij vele werkreizen onder meer naar Mallorca, Italië, Frankrijk en Joegoslavië. Deze schetsen getuigen van hun reislust.

Na het uitbreken van de oorlog dook het echtpaar onder in Baambrugge maar besloot terug te keren naar hun huis aan het Sarphatipark te Amsterdam. Daar werden zij op 12 november 1942 opgepakt, via Westerbork direct naar Auschwitz getransporteerd en bij aankomst vermoord.

Mommie Schwarz heeft tijdens de oorlog werken in bewaring gegeven maar deze schetsen horen daar niet bij. Het is daarom niet helder hoe deze schetsen uit Schwarz’ bezit zijn geraakt.

Reconstructie herkomst

? <> 1969
Onbekend, onbekend

Inventaris museum 

1969 <> heden
Museum Kranenburgh

Inventaris museum