Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Begrafeniskom

naar museum

Begrafeniskom

Kunstenaar/ Vervaardiger
Anoniem (Duitsland)
Titel
Begrafeniskom
Jaartal
Circa 1750 – circa 1800
Techniek
Koper
Afmetingen
l. 12 x b. 24 x d. 17 cm
Inventarisnummer
00242
Categorie
Joodse rituele objecten

Museum

Joods Historisch Museum

Conclusie

Het is onbekend van wie deze kom was voordat deze na de oorlog in de collectie van het museum terechtkwam.

Toelichting

Op de kom staat een inscriptie in het hebreeuws (vertaling): `Chevrah Kadisha Gemilut Hassadim S.B‘. (`Begrafenisgenootschap Gemiloet Chassadiem S.B.’. Het is niet bekend wat de letters S.B. betekenen).

Dit object behoorde niet tot de vooroorlogse collectie van het museum maar kwam na de oorlog terug uit Duitsland van het Central Collecting Point Offenbach in de veronderstelling dat het tot de museumcollectie behoorde.Dit Collecting Point in de Amerikaanse sector was een verzamelplaats voor joodse rituele voorwerpen, boeken, manuscripten en archieven die de nationalsocialisten tijdens de oorlog op grote schaal geroofd hadden. In 1946 kwam een deel van de collectie van het museum via het Central Collecting Point in Offenbach naar Nederland terug.

Er werden echter ook diverse voorwerpen aan het museum gezonden die geen deel hadden uitgemaakt van de vooroorlogse museumcollectie of althans niet aan de hand van vooroorlogse inventarislijsten geïdentificeerd konden worden. Het gaat dan om joodse rituele objecten afkomstig uit Nederland of het buitenland waarvan de herkomst niet bekend is. Dergelijke objecten, waarvan deze begrafeniskom er één is, heeft het museum op haar eigen website gepubliceerd in een database.

Reconstructie herkomst

? <> 1946
Central Collecting Point Offenbach, Duitsland

Inventaris museum

Na 1946-05 <> heden
Joods Historisch Museum