Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Borstelrug met bloemvaasdecor

naar museum

Borstelrug met bloemvaasdecor

Kunstenaar/ Vervaardiger
Anoniem
Titel
Borstelrug met bloemvaasdecor
Jaartal
Circa 1700-1749
Techniek
Faience/polychroom, klein vuur
Afmetingen
l. 15,4 x b. 8,9 x h. 3,1 cm
Inventarisnummer
OCE-1942-0091
Categorie
Kunstnijverheid

Museum

Gemeentemuseum Den Haag

Conclusie

Deze borstelrug behoorde tot de geconfisqueerde collectie van Hans Ludwig Larsen.

Toelichting

Hans Ludwig Larsen was van joods Duitse origine en vestigde zich voor 1931 met zijn gezin in Nederland. Na zijn overlijden in 1937 te Wassenaar liet hij een grote kunstcollectie na. Zijn echtgenote Suzanne Larsen-Menzel en hun twee kinderen verkregen in 1939 de Nederlandse nationaliteit. In oktober van datzelfde jaar weken ze uit naar de Verenigde Staten. Voor het vertrek sloot mevrouw Larsen-Menzel bruikleenovereenkomsten met het Gemeentemuseum Den Haag over het onderbrengen van een aantal kunstvoorwerpen uit de nalatenschap van haar echtgenoot. Na de Duitse inval werden de bruikleenobjecten door de bezetter aangemerkt als vijandelijk vermogen en in 1942 bij veilinghuis Van Marle & Bignell verkocht.

Opmerkelijk is dat op het formulier waarmee de bruikleen in december 1938 en juni 1939 werd geformaliseerd aantekeningen voorkomen in het handschrift van [veilinghouder] Charles John Robert Bignell: ‘Heele bruikleen weg als “vijandelijk vermogen” en geveild bij Bignell herfst ’42 en in een ander grover handschrift: ‘niet aanwezig’ en ‘Afgevoerd juni ‘42’. Op de bijlagen bij het formulier is door Bignell afgevinkt welke objecten hij in 1942 overnam en akkoord bevond. Op de laatste pagina schreef de veilinghouder erbij dat volgens zijn inventarisatie 4 Delftse borstelruggen en een 1 kan met tinnen deksel ontbraken. Tenslotte tekende hij voor ontvangst met zijn karakteristieke handtekening. Over de 4 ontbrekende borstelruggen merkte Bignell op dat deze waren geborgen in de schuilkelder [van het museum?]’.

Reconstructie herkomst

Vóór 1939 <> 1942
Hans Ludwig Larsen (collectie), Wassenaar

Inventaris museum; D. Brongers, M. van Houten-de Kom, Eindrapportage Herkomst & Restitutie Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag 22 december 2000; Archief SNK nr.156, 716

1942 <> heden
Gemeentemuseum Den Haag