Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Anne Frank Huis

naar museumoverzicht

Anne Frank Huis

Prinsengracht 267 1016 GV Amsterdam www.annefrank.org

Onderzoeksresultaten

Dit museum heeft geen objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.

Resultaat van dit onderzoek

De Anne Frank Stichting meldt dat zij een collectie beheert (documenten, foto’s en objecten) die afkomstig is van de familie Frank, familie Van Pels, Fritz Pfeffer, de helpers en het kantoor van Otto Frank. De collectie bevat geen kunst vervaardigd voor 1945. Vanaf de publicatie van het dagboek in 1947 hebben veel kunstenaars, musici en schrijvers zich laten inspireren door Anne’s dagboek. Een aantal uitingen hiervan (o.a. schilderijen) maakt deel uit van de collectie ‘weerklank van Anne Frank’. De stichting is van mening dat er geen reden is om herkomstonderzoek te doen. 

Informatie uit eerder onderzoek (Rapport Museale verwervingen 1940-1948)

De Anne Frank Stichting heeft niet deelgenomen aan het museumonderzoek 1940-1948, omdat zij pas in 1957 is opgericht. De stichting meldde dat de schenkingen en de correspondentie alle na 1948 zijn verworven.

Bekijk de reactie van het Anne Frank Huis in het rapport Museale verwervingen 1940-1948 dat verscheen in 1999 naar aanleiding van het eerdere museumonderzoek.

Over dit museum en de collectie

De Anne Frank Stichting is in 1957 opgericht om het Anne Frank Huis te behouden. In dit huis kan men de onderduikplaats bezoeken waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog haar dagboek schreef. De onderduikruimtes in het Achterhuis zijn door conservering in authentieke staat bewaard gebleven. Citaten uit het dagboek, foto's, films en originele voorwerpen illustreren de gebeurtenissen die zich op deze plek hebben afgespeeld.