Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Stedelijk Museum Zutphen

naar museumoverzicht

Stedelijk Museum Zutphen

Rozengracht 3 7201 JL Zutphen www.museazutphen.nl

Onderzoeksresultaten

Dit museum heeft geen objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.

Resultaat van dit onderzoek

Het museum meldt dat na bronnenonderzoek is gebleken dat in de collectie geen objecten zijn aangetroffen met een discutabele herkomst. Het merendeel van de objecten in de museumcollectie heeft geen herkenningswaarde en is daarom buiten het herkomstonderzoek gehouden. Hierbij gaat het om textiele en kleine voorwerpen, prenten, foto’s, kunstnijverheid en een omvangrijke schenking glasnegatieven. Ook vielen de objecten af die na 1945 vervaardigd zijn.
Het museum heeft voor het onderzoek gebruik gemaakt van het collectieregistratiesysteem, de oude inventarisboeken, de aanwinstendossiers en het museumarchief. In het verleden werd enkel de directe herkomst genoteerd, wat het herkomstonderzoek bemoeilijkt. Er werden geen aankopen gedaan op SNK-veilingen en een aantal werken werd direct aangekocht van de kunstenaar. Enkele tientallen objecten werden aangekocht van particulieren, veilinghuizen of antiquariaten, maar hiertussen bevinden zich geen kunsthandels met een discutabele reputatie, zo meldt het museum. Het museum ziet dan ook geen reden tot een diepgaand vervolgonderzoek.

Informatie uit eerder onderzoek (Rapport Museale verwervingen 1940-1948)

Het museum heeft niet meegedaan aan het museumonderzoek in 1999, aangezien, zoals het museum destijds meldde, in de periode 1940-1948 geen voorwerpen zijn verworven.

Over dit museum en de collectie

Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat zich richt op de geschiedenis van de stad en omgeving. De geschiedenis van het museum zelf gaat terug tot 1877, toen een oudheidkamer werd opgericht als onderdeel van het Stedelijk Archief. De collectie is zeer gevarieerd en bestaat onder andere uit archeologische opgravingen, schilderijen, prenten, kerkelijke kunst, textiel en kunstnijverheid. Verder bezit het museum een collectie Zutphens zilver.