Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Museum Catharijneconvent

naar museumoverzicht

Museum Catharijneconvent

Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht www.catharijneconvent.nl

Onderzoeksresultaten

Dit museum heeft 2 objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.

Resultaat van dit onderzoek

Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit voormalig kerkelijk bezit waarvan de herkomstgeschiedenis bekend is. Vanaf 1932 tot 2010 kocht het museum 139 schilderijen. Van een groot aantal was de herkomstgeschiedenis bekend, zodat uiteindelijk herkomstonderzoek voor slechts een twintigtal schilderijen noodzakelijk bleek.

Voor het onderzoek gebruikte het museum naast het collectieregistratiesysteem de in 2002 verschenen bestandscatalogus schilderijen, waarin alle toen bekende herkomstgeschiedenissen zijn gepubliceerd. Het museum meldt dat de herkomstgeschiedenis van twee schilderijen, ondanks vervolgonderzoek in het RKD en in het archief van de SNK, nog steeds vragen oproept. Er is één portret dat in 1999 werd aangekocht waar op de achterkant een etiket van de SNK te vinden is en waarop bij ‘vroegere eigenaar’ Jagenau is ingevuld. Jagenau werd beschuldigd van collaboratie. Hij trad op als tussenpersoon voor de Dienststelle Mühlmann en handelde met veel Duitse kopers. De collectie van Jagenau werd na de oorlog in beslag genomen vanwege zijn Duitse sympathieën. Onderzoek in het archief van de SNK heeft geen aanvullende gegevens opgeleverd.

Een ander schilderij dat in 1977 bij Sotheby’s gekocht is, is afkomstig van een mogelijk collaborerende eigenaresse, wier collectie in 1944 geveild werd.

Gedurende het herkomstonderzoek ontving het museum een verzoek om informatie namens de erven betreffende een kunstwerk dat mogelijk behoorde tot de collectie Semmel. Na de verstrekte  informatie werden geen verdere stappen ondernomen; er werd niet tot een formele claim overgegaan waar dezelfde erven dat bij kunstwerken in andere musea wel deden. 

Informatie uit eerder onderzoek (Rapport Museale verwervingen 1940-1948)

Het museum heeft meegedaan aan het museumonderzoek en meldde destijds dat het geen problematische verwervingen kon vaststellen voor de periode 1940-1948.

Bekijk de reactie van het Catharijneconvent Museum in het rapport Museale verwervingen 1940-1948 dat verscheen in 1999 naar aanleiding van het eerdere museumonderzoek.

Over dit museum en de collectie

De basis voor de collectie ligt in de samenvoeging in 1976 van de kerkelijke collecties van het Aartsbisschoppelijk Museum en het Oud-Katholiek Museum te Utrecht en het Bisschoppelijk Museum te Haarlem. Daarnaast zijn kunstwerken uit de bisschoppelijke musea van Den Bosch en Roermond opgenomen. De gevarieerde collectie is een combinatie van topstukken, zoals schilderijen van internationale allure, en gebruiksvoorwerpen zoals wijwaterbakjes en bidprenten. 

Objecten

Portret van een predikant in japonse rok

Portret van een predikant in japonse rok

Kunstenaar/ Vervaardiger
H. Schuit (of Schuil)
Titel
Portret van een predikant in japonse rok
Jaartal
1650 -1674
Techniek
Olieverf op paneel
Afmetingen
34,6 x 27,6 cm
Inventarisnummer
RMCC s 183
Categorie
Schilderijen
Museum
Museum Catharijneconvent

Onderzoeksresultaten

Conclusie

Het is onbekend wanneer en van wie Kunsthandel Jagenau het schilderij heeft verworven.

Toelichting

Achter op het schilderij is een etiket...

meer informatie

Lazarus en de rijke man

Lazarus en de rijke man

Kunstenaar/ Vervaardiger
Anoniem (Zuid-Nederland)
Titel
Lazarus en de rijke man
Jaartal
1515-1524
Techniek
Olieverf op paneel
Afmetingen
93,5 x 74 cm
Inventarisnummer
StCC s00001
Categorie
Schilderijen
Museum
Museum Catharijneconvent

Onderzoeksresultaten

Conclusie

Het is onbekend wanneer en van wie gravin R.A. te Bussum het schilderij heeft verworven.

Toelichting

Gravin R.A. is waarschijnlijk Rudolphine...

meer informatie