Investigation into the provenance of museum collections in connection with the theft, confiscation and sale of objects under duress between 1933 and 1945.

menu Skip over navigation | Sla menu over

Voormalig onderzoek 1940 1948

to museum page

The following information (reaction museum) was published in 1999 in the report titled Rapport Museale Verwervingen 1940-1948, which fell under the responsibility of a different committee. The paper-based report is available only in Dutch and is published on this website. Accordingly, the information given below is also in Dutch.

Reaction Museum

Het museum bericht dat het in de periode 1940-1948 beschikte over drie collecties, namelijk de historische, de historisch-topografische en de archeologische collectie. Bij het onderzoek zijn in geen van de drie collecties problematische of onduidelijke verwervingen aangetroffen, met uitzondering van een hoeveelheid voorwerpen die afkomstig zijn uit de opbrengst van de ‘metaalvordering’ door de bezetter.

Metaalvordering

In de periode 1940-1945 heeft het museum circa 200 voorwerpen verworven die afkomstig waren uit diverse Drentse gemeenten en van het zogenaamde Rijksbureau Non-Ferro Metalen in Hoogeveen. De voorwerpen maakten deel uit van de opbrengst van de door de bezetter verordonneerde inzameling van non-ferro metalen (zie paragraaf 4.6, ‘Ingeleverd metaal in Nederlandse musea’). Het is onbekend van welke personen of instellingen de Drentse gemeenten en het Rijksbureau de voorwerpen hebben verkregen.

Voorwerpen uit Kamp Westerbork

Het museum wijst erop dat het in 1945 vele zaken uit het kamp Westerbork naar Assen heeft gebracht. Het betreft onder andere delen van de Westerborkfilm, en het treinbord Westerbork-Auschwitz. Over deze zaken is door het museum kort na de oorlog uitvoerig gecorrespondeerd met het RIOD.