Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Historisch Museum Deventer

naar museumoverzicht

Historisch Museum Deventer

Brink 56 7411 BV Deventer www.historischmuseumdeventer.nl

Onderzoeksresultaten

Dit museum heeft 1 object met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.

Resultaat van dit onderzoek

Het museum meldt dat zich twee objecten in de collectie bevinden met een mogelijk problematisch verleden. Het gaat om twee gedenkborden uit 1755, die in 1942 zijn aangekocht van een familie Cohen (voorletters ontbreken). Deze aankoop staat vermeld in het jaarverslag. In het museumarchief is geen informatie gevonden over de voormalige eigenaar, de aankoopprijs en de reden van verkoop. Het museum heeft geprobeerd achter de identiteit van de familie te komen, maar zonder resultaat.

Het enige joodse rituele voorwerp in de collectie werd in 1921 aan het museum geschonken. De schilderijen- en zilvercollectie is apart doorgelopen om te kijken of hierbij sprake is van probleemgevallen. Niets wijst op problemen in de herkomstgeschiedenis. Dat geldt ook voor de collectie van het Speelgoedmuseum dat samen met het Historisch Museum de Gemeentemusea Deventer vormen.

Het Historisch Museum heeft voor het onderzoek het registratiesysteem, jaarverslagen (ook van de voorloper van Museum de Waag), inventarisboeken, andere eigen archiefstukken en lokale dagbladen geraadpleegd.

Informatie uit eerder onderzoek (Rapport Museale verwervingen 1940-1948)

Het museum heeft meegedaan aan het eerste museumonderzoek. Destijds heeft het geen aanwinstenlijst opgesteld, maar het museum meldde dat in de genoemde periode ongeveer 50 objecten zijn verworven. Er werd bericht dat er geen sprake was van discutabele aanwinsten. In het huidige onderzoek is opnieuw de periode 1940-1948 meegenomen.

Over dit museum en de collectie

Het museum, dat sinds 1915 is gevestigd in De Waag, toont de hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad Deventer. De collectie bestaat onder meer uit schilderijen, tekeningen en grafiek, munten en penningen, bodemvondsten en bouwkundige objecten. Daarnaast zijn er voorwerpen over de Deventer historie, nijverheid en industrie. 

Objecten

Twee gedenkborden

Twee gedenkborden

Kunstenaar/ Vervaardiger
Anoniem (Delft)
Titel
Twee gedenkborden
Jaartal
1755
Techniek
Aardewerk blauw op wit
Afmetingen
Ø 22 cm
Inventarisnummer
1530
Beschrijving

Twee gedenkborden, een met opschrift ‘Claas van Calker in Deventer 1755’ en de ander ‘Jacob H en de Bolte’

Categorie
Kunstnijverheid
Museum
Historisch Museum Deventer

Onderzoeksresultaten

Conclusie

Het is niet bekend wie de familie Cohen was van wie het museum de gedenkborden verwierf en waarom ze afstand deed van de...

meer informatie