Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Voormalig onderzoek 1940-1948

naar onderzoeksoverzicht

Reactie Museum

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork meldt dat het pas sinds 1983 bestaat, en vanaf circa 1985 collectiestukken verwerft.

Op een enkele uitzondering na, bestaan de verwervingen van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork uit schenkingen van oud-kampgevangenen of hun nabestaanden. Het gaat daarbij altijd om eigen bezittingen – veelal foto’s en persoonlijke correspondentie.

De enige uitzondering hierop, is een ‘schenking’ uit 1987. Deze bestond uit twee koffers met persoonlijke bezittingen van een familie uit Berlijn die in het kamp Westerbork heeft gezeten. De schenker heeft de beide koffers op verzoek van deze familie al die tijd op zolder bewaard. Het hele gezin is echter in de oorlog omgekomen. De schenker heeft vlak na de bevrijding nog geprobeerd om eventuele familieleden te achterhalen, maar dit is niet gelukt.

De ‘schenking’ heeft vooral een persoonlijk-emotionele waarde. In de koffers zaten een fotoalbum, enkele Duitstalige boeken, kleding en schoeisel, dit alles uit de vluchtelingenperiode (1939-1942) van de familie.