Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Voormalig onderzoek 1940-1948

naar onderzoeksoverzicht

Freriks, Museum

Groenloseweg 867101 AKWinterswijk

Reactie Museum

Stichting Freriks bericht dat het Museum Freriks geen eigen collectie heeft. De geologische collectie is eigendom van de Nederlandse Geologische Vereniging (afdeling Winterswijk), en de historische collectie is eigendom van de Vereniging Het Museum, die sinds 1929 bestaat. De historische collectie van de Vereniging Het Museum was aanvankelijk in een museum aan de Satinksplas ondergebracht, en is sinds 1977 in Museum Freriks te zien. Zowel de Nederlandse Geologische Vereniging als de Vereniging Het Museum zijn participant in de Stichting Freriks, die vanaf 1977 een complex met museum, heemtuin en kinderboerderij beheert.

Stichting Freriks meldt dat de collectie tijdens de periode 1940-1948 was opgeslagen, en dat het museum destijds was gesloten. Op basis van het kaartsysteem en het collectiebeheersysteem is vastgesteld dat er in de genoemde periode geen voorwerpen aan de collectie zijn toegevoegd. De collectie is gaandeweg in kaart gebracht, met name vanaf 1983. Stichting Freriks bericht dat in het archief geen enkele aanwijzing te vinden is, dat er sprake is geweest van schenkingen met een problematische herkomst.

In de collectie bevindt zich een aantal kunstwerken van een Joodse kunstenaar, Max van Dam.[225] Stichting Freriks meldt dat de herkomst van de betreffende kunstwerken volledig controleerbaar is, en boven elke verdenking verheven.