Herkomstonderzoek naar museale collecties in verband met roof, confiscatie of gedwongen verkoop in de periode 1933-1945

menu Skip over navigation | Sla menu over

Nederlands Steendrukmuseum

naar museumoverzicht

Nederlands Steendrukmuseum

Oranje Nassaustraat 8C 5554 AG Valkenswaard www.steendrukmuseum.nl

Onderzoeksresultaten

Dit museum heeft geen objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis.

Resultaat van dit onderzoek

Na de collectie te hebben onderzocht, heeft het museum kunnen vaststellen dat er geen sprake is van problematische aanwinsten. Slechts weinig aankopen komen in aanmerking voor onderzoek, omdat het bij het merendeel van de collectie om objecten zonder herkenningswaarde gaat. De gehele collectie, die een kleine 2000 objecten telt, is ingevoerd in het collectieregistratiesysteem. Het grootste deel van de verzameling is geschonken door de oprichter van het museum. Hij kocht onder meer in antiquariaten in binnen- en buitenland en op veilingen. Als directeur van een drukkerij maakte hij veel buitenlandse reizen, waar hij talrijke aankopen deed.

Voor het onderzoek is het archief geraadpleegd en is de oprichter van het museum en andere schenkers om informatie gevraagd.

Informatie uit eerder onderzoek (Rapport Museale verwervingen 1940-1948)

Het museum heeft niet meegedaan aan het museumonderzoek 1940-1948, omdat het pas in 2001 is opgericht.

Over dit museum en de collectie

Het museum geeft een overzicht van de uitvinding, ontwikkeling en het maatschappelijk belang van de lithografie en steendruk. Naast ruime aandacht voor industriële steendruk besteedt het museum ook ruim aandacht aan de kunstlithografie, de fotolithografie en hedendaagse lithografietechniek die gebruikt wordt voor de fabricage van microchips. Boekillustraties, muziekdruk, etiketten, cartografie, kinderspelen, affiches, kunstlitho’s en een aantal werkende steendrukpersen maken deel uit van de museumpresentatie.